makkelijke Herfst knutsel ideeën voor peuter en kleuter

Makkelijke Herfst knutsel ideeen voor peuter en kleuter

De Herfstvakantie staat al weer voor de deur. Als het mooi en droog weer is kan je er lekker op uit met je kids. Naar het bos of naar het park. Met regenlaarzen aan en regenjas krom lopen in de wind! Heerlijk! Wat mijn oppaskinderen altijd zo leuk vonden was met de laarzen aan door de stapels met bladeren sloffen. Daar konden ze geen genoeg van krijgen…. En ook van het eikels voeren aan de herten. In het bos kan je bladeren, eikels, takjes, beukennootjes en nog veel meer vinden waar je hele mooie dingen van kunt maken.

Als het niet zo mooi weer is kan je je binnen ook heel goed vermaken. Verwarming of kachel aan (als dat mogelijk is met zulke hoge tarieven) en dan lekker in de weer met de kastanjes, eikel, blaadjes en andere herfstartikelen die je gratis in het bos hebt gezocht.

Weet je niet zo goed wat je daarmee kunt knutselen? Ideeën genoeg! Hier een kleine opsomming die we voor je gemaakt hebben.

1. Spinnenweb

herfst knutsel idee voor peuter en kleuter spinnenweb

Een echt klassieker is dit. Iedereen heeft dit vroeger wel gedaan op school of op de crèche. De moeilijkheid hiervan is dat je het wollendraad steeds op dezelfde manier om de stokjes doet en dat je het goed laat aansluiten. 

Wat heb je nodig:

 • Kastanje
 • Satéprikkers
 • Wol
 • Priem
 • Kniptangetje

Hoe maak je het:

Prik eerst met de priem gaatjes in de kastanje. Ik heb er 4 gedaan maar je kunt er ook 6 doen. Steek hier de satéprikkers goed in. Pak een bolletje wol. Draai nu de wol 1 keer om de satéprikker heen en ga naar de volgende prikker. Sla de wol er weer omheen en ga zo verder tot de spinnenweb groot genoeg is naar je zin. Knoop het begin en het eind aan elkaar vast aan de achterkant. Knip nu met een kniptangetje de satéprikkers wat korter.

 

 

2. Stempelen met bladeren

herfst knutsel ideeën voor peuter en kleuter bladeren stempelen

Niets leuker dan lekker spelen met verf. Dit knutselwerkje kan je met een kwast doen maar mag ook met je vingers. 

Wat heb je nodig:

 • Verschillende bladeren
 • Verf
 • Verfkwast of je vingers
 • Velletje dik papier of karton

Hoe maak je het:

Smeer de bladeren in met verf dit mag met een kwast of gewoon met je vingers. Het mooiste is als je de achterkant van een blad gebruikt. Daar zitten namelijk de nerven van een blad en die geeft een mooie afdruk of je papier. Het leukst is als je verf neemt in de herfstkleuren. Geel, groen, rood en oranje. Als je het blad hebt ingesmeerd kan je nu met het blad een afdruk maken of je karton. Druk zoveel bladeren af als je wilt. Maak er een mooi schilderij van. Je kunt er ook nog kleine beestjes bij tekenen.

 

 

3. Paddenstoel beplakken met watten

herfst knutsel ideeën voor peuter en kleuter paddenstoel beplakken met watten

Dit is een hele leuke knutsel voor peuters en kleuters. Weet je waarom? Dit is een herfst knutsel waarbij je niet zo precies te werk hoeft te gaan. En dat is natuurlijk super! Om het wat moeilijker te maken kan je de kleuters de paddenstoel zelf laten uitknippen en voor de peuters kan je het zelf vast doen. Hoe de watjes op de paddenstoel zitten dat mag je gewoon zelf weten! Ideaal toch!

Wat heb je nodig:

 • Wit en rood papier of karton
 • Watten
 • Schaar
 • Lijm

Hoe maak je het:

Teken een paddenstoel of zoek op internet een paddenstoel die je kunt uitknippen. Wij hebben er zelf 1 getekend. Plak de hoed op de voet van de paddenstoel. Maak van de watten mooie bolletjes. Doe er een beetje lijm op en plak de wattenbolletjes op de hoed van de paddenstoel.

 

4. Poppetje van Eikels en Stokjes

herfst knutsel ideeën voor peuter en kleuter Poppetje van Eikels en Stokjes

Dit is natuurlijk een hele mooi knutselidee want je kunt natuurlijk meer dingen maken van eikels en stokjes. Dieren of nog meer verschillende poppetjes. Met of zonder hoed bijvoorbeeld. Je kunt hier lekker je fantasie de vrije loop laten. Wel is het misschien meer een herfst knutselidee voor kleuters. Peuters zijn nog niet zo sterk in hun handen en dat heb je wel nodig om de stokje in de eikels te prikken. Met een priem is dit goed te doen, maar dan natuurlijk met hulp van een ouder.

Wat heb je nodig:

 • Eikels
 • Satéstokjes
 • Dop van een beukennootje
 • Priem
 • Lijm

Hoe maak je het:

Maak met de priem gaatjes in de eikels op de plekken waar de stokjes in komen. Steek er nu de stokjes in en knip deze af op een afstand die je goed vindt. Wil je lange benen of juist korte benen. Dat kan natuurlijk. Dit geld ook voor de armen en de nek. Nu heb je de basis af en kan je het poppetje opleuken met een hoed (dop van beukennootje) een rokje (blaadje) of wat je ook maar wilt. Daar kan je dan de lijm voor gebruiken.

 

5. Uil gemaakt van een dennenappel

Herfst knutsel ideeën voor peuter en kleuter Uil gemaakt van een dennenappel

Vinden jullie deze ook zo schattig! Toen ik op de BSO inviel heb ik samen met een collega deze uil gemaakt met de kinderen. Dat was zo’n succes en daarom kunnen we deze zeker niet overslaan!

Wat heb je nodig:

 • Dennenappel
 • Watten
 • Papier voor snavel
 • Ogen
 • Lijm

Hoe maak je het:

Dit lijkt heel lastig maar is het zeker niet. Zorg dat je dennenappel goed droog is. Dan staat de dennenappel helemaal open en dat is juist de bedoeling. Stop tussen de gaatjes allemaal plukjes watten. Goed ertussen duwen. Tot alle gaatjes gevuld zijn maar dat je nog wel de dennenappel er tussenuit ziet. Plak nu de ogen erop (deze kan je zelf knippen maar kan je ook zo kopen) en de snavel. Helemaal klaar is deze mooie uil.

 

 

 Wat een leuke herfst knutselideeën zijn dit. Mijn eigen kinderen klaagden vroeger wel eens in de herfstvakantie dat ze niets te doen hadden als het buiten regende. Met deze 5 herfst knutsels kan dat echt niet meer gezegd worden! Heb je al deze herfst knutsels al gedaan en vind je het leuk om nog meer te knutselen? Wij hebben ook hele leuke stempelsets voor meisjes maar ook voor jongens. Dat vind ik nu zo leuk! Er zijn genoeg jongens die het leuk vinden om te knutselen en te stempelen maar dan is het al snel weer iets met prinsessen. Natuurlijk dat hebben we ook, maar speciaal voor de jongens hebben we een dino stempelset. Zeker de moeite waar om even te kijken hoe dit stempelset eruit ziet!

 

 

 

 

De waardering van www.boetiekuniek.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 10.0/10 gebaseerd op 3 reviews.