Kinderboeken

Kinderboeken een musthave voor elke ouder

Iedereen weet dat voorlezen voor je kind en zeker ook voor je baby belangrijk is. Voorlezen is zo ontzettend belangrijk voor de ontwikkeling van je kindje. Het stimuleert de fantasie, de taalvaardigheid en het vergroot de woordenschat van je kindje. Door voor te lezen kunnen ze beter begrijpen door de verhalen die ze horen hoe de wereld om hen heen werkt. Ook kunnen kinderboeken leren over liefde, vriendschap en respect.

Voorlezen aan je baby lijkt natuurlijk niet echt logisch maar het is juist heel erg goed. Je baby wordt rustig van het voorlezen, het stimuleert de taalontwikkeling en wat ook niet onbelangrijk is je laat zien dat lezen heel erg leuk is. Verder versterkt het de emotionele band tussen jou en je kindje.

Hier is zelfs door RTL onderzoek naar gedaan  Kinderen van 6 tot 8 maanden aan wie regelmatig is voorgelezen is de woordenschat bij 14 maanden al beter ontwikkeld dan bij leeftijdsgenoten. Verder draagt het bij tot een beter taalgevoel en taalbegrip. Daarom voorlezen zo vroeg mogelijk mee beginnen!

Voor de allerkleinsten neem je een prentenboek. Tot 3 jaar is dit heel geschikt. Je baby hoort je stem en ziet de verschillende kleuren in het prentenboek. De verhalen die er in staan zijn altijd kort en eenvoudig. Wat veel voorgelezen wordt zijn de verhalen van kikker en zijn vriendjes, Nijntje en Dikkie Dik. Ook de serie van Muis is fantastisch. De tekeningen in de boeken van muis zijn zo ontzettend mooi getekend! Alleen daarvoor wil de deze boeken al in de boekenkast van je kindje hebben.

Hieronder geven we even wat tips om voor te lezen aan je kindje

Hoe voorlezen?

Zoek een rustig plekje in huis om voor te lezen. Dit kan in de woonkamer of op het kamertje van je kleintje. Dit kan voor het slapen gaan. Een vast tijdstip is hierbij wel handig. Maak oog contact met je kindje en lees zo dat de plaatjes in het boek goed zichtbaar zijn. En wijs dingen aan op de plaatjes en vertel wat je ziet. Speel met je stem door langzaam of snel te praten. Te fluisteren of juist harder te praten. Laat emoties horen in je stem en maak geluidjes als dat nodig is bijvoorbeeld bij dieren.

Vanaf welke leeftijd voorlezen?

Vanaf het moment dat je baby nieuwsgierig om zich heen gaat kijken kan je voorlezen. Dit is vanaf ongeveer 3 maanden.

Welke boekjes zijn goed voor baby’s?

Baby’s gaan veel dingen ontdekken als ze geboren zijn. Je kunt het ook wel een grote ontdekkingstocht noemen. Ze ontdekken hoe ze hun handjes en voetjes moeten aansturen. Dat je met je mond kunt proeven. Dat je dingen kunnen zien. In het beginnen kunnen baby’s maar 30 tot 38 cm ver zien. Daarom kijken ze het liefst naar het gezicht van papa en mama en verder naar witte of zwarte geometrische vormen. Vanaf 6 maanden kunnen de baby’s beter zien en ook meer dingen onderscheiden. Daarom zijn dan voel- en knisperboekjes voor baby’s reuze interessant. Deze zijn heel goed om de zintuigen te ontwikkelen.  Dit zijn zachte boekjes zonder scherpe hoeken en losse onderdelen. Daarna komen de kartonnen boekjes.

Wat zijn bekende babyboekjes?

Zelf heb ik jaren op een kinderdagverblijf gewerkt en ook in de kinderopvang. Daar heb ik een paar leuke prentenboeken gelezen. Weet niet of jullie ze kennen maar zijn het aanschaffen echt meer dan waard! Hier komen ze: “Eend op de fiets” en de “Wiebelbillenboogie”.

Kinderboeken voorlezen is dus echt iets dat niet mag ontbreken bij de opvoeding van je kindje!

De waardering van www.boetiekuniek.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 10.0/10 gebaseerd op 3 reviews.