Speelgoed

Ontdek het leukste speelgoed voor je baby en kind

Er is zoveel speelgoed te koop dat eigenlijk handig is dat er een leeftijd op staat want anders word je er echt geen wijs uit! Eigenlijk moet je geen rommel kopen maar speelgoed dat lang mee gaat en dat je eventueel nog weer kunt doorgeven of verkopen. Kies liever voor duurzaam speelgoed dan voor prullen.

Wat is duurzaam speelgoed of ecologisch speelgoed?

Eigenlijk is dit een hele moeilijke vraag. Want er is niet een definitie en er is ook geen merk dat de meeste duurzame speelgoed heeft. Maar dit speelgoed moet wel aan bepaalde eisen/ bepaalde voorwaarden voldoen. Hieronder een kleine opsomming

Het is belangrijk dat speelgoed veilig is. Dat klink natuurlijk heel normaal en logisch maar je wilt er niet aan denken dat baby’s en kinderen iets overkomt. Zij spelen immers met het speelgoed. Je moet dus wel opletten of er kleine onderdelen zijn. Kinderen onder de 3 jaar stoppen nog veel dingen in hun mond, maar dat is niet alles als je het over veilig speelgoed hebt. Ook de verf en het materiaal waar het van gemaakt is, is belangrijk. Het mag niet giftig zijn en het hout mag niet splinteren.

Het heeft een lange levensduur en is niet meteen na een dag al stuk. Ook nodigt het uit om lang en veel mee te spelen. Dus je kindje is er na een dag niet al op uitgekeken. Het stimuleert de motoriek, het inzicht en de zintuigen.

Wat zijn de voordelen van duurzaam houten speelgoed?

 • Bevat geen schadelijke stoffen en bij het produceren worden ook geen giftige stoffen gebruikt.
 • Goed voor de motoriek. Dit komt door dat er veel verschillende soorten en maten zijn, die op veel manieren gebruikt en vast gepakt kunnen worden.
 • Het heeft een natuurlijk gewicht. Kinderen leren hier al iets gewichten. Iets is zwaar of licht.
 • Houten speelgoed is fijn voor de zintuigen. Het voelt vaak warm aan omdat het de temperatuur overneemt van je hand. En bovendien het ruikt ook nog eens lekker!
 • Kinderen raken niet overprikkeld door dit speelgoed. Geen afleiding van flikkerende lampjes of harde geluiden.
 • Veel houten speelgoed heeft een open einde. Dit stimuleert de fantasie en creativiteit van de kinderen. Het daagt uit. Een open einde betekent dat niets vast staat, het speelgoed kan meerdere dingen tegelijk zijn. Een auto en verder in het spel een tractor of een raket. Het spel is eigenlijk nooit hetzelfde.

Heb je ook duurzaam baby speelgoed?

Natuurlijk is er ook duurzaam baby speelgoed of ecologisch baby speelgoed. Baby’s zijn van nature nieuwsgierig en speels en daarom is er voor baby’s ook duurzaam speelgoed van hout, maar vaak ook van stof. Denk hierbij aan biologische materialen zonder giftige stoffen. Baby’s hebben natuurlijk nog niet echt fantasie om te spelen en daarom is er duurzaam baby speelgoed dat al wel de zintuigen prikkelt. De motoriek en vele andere dingen stimuleert.

Is hout speelgoed alleen maar duurzaam of kan speelgoed van kunststof dat ook zijn?

Vaak denken we meteen aan hout speelgoed als we het over duurzaam of milieuvriendelijk speelgoed hebben. Hout mag dan wel van natuurlijk materiaal zijn, maar het hoeft daarom niet meteen milieuvriendelijk speelgoed te zijn. Dan met het wel op een duurzame manier gemaakt te zijn. Duurzaam houten speelgoed moet een FSC keurmerk hebben. Dan kan je zeker zijn van duurzame bosbouw.

Speelgoed van kunststof kan ook duurzaam zijn. Alleen is het lastig om te weten of het echt duurzaam is. Veel kunststof speelgoed is dun en snel kapot. Dat is ook niet duurzaam. Toch heb je nu ook duurzaam speelgoed van kuststof. Dit is vaak wat steviger. We worden steeds beter in het recyclen en er komen steeds betere kunststoffen. Dus speelgoed van kunststof kan dus ook duurzaam, en dus ook milieuvriendelijk speelgoed zijn. Maar kijk goed op de verpakking.

Duurzaam baby speelgoed of ecologisch baby speelgoed

Er zijn een tal van leuke merken voor duurzaam baby speelgoed. Speelgoed om te grijpen, te graaien en te rammelen. Een paar voorbeelden van duurzaam baby speelgoed of ecologisch baby speelgoed kunnen zijn:

 • Hess Houten rammelaars
 • Hess Houten wagenhangers
 • Jouéco Houten rollende kralenbaan
 • Jouéco Houten rollende dieren
 • Oskar & Ellen Stoffen boekjes

 

Duurzaam speelgoed 1 jaar

Je kleintje is geen baby meer, dan kom je toch in een wat andere categorie wat betreft speelgoed. Je kleintje kan al veel meer. Niet alleen grijpen, graaien en rammelen, maar misschien zijn de eerste stapjes al wel gezet. Dan ga je naar de categorie duurzaam speelgoed 1 jaar. Er is veel aanbod aan speelgoed, maar wat kan je nu geven als je baby 1 jaar is geworden? Er zijn verschillende mogelijkheden. Zoals duurzaam houten speelgoed en Bioblastic speelgoed.

Enkele voorbeelden van duurzaam speelgoed 1 jaar kunnen zijn:

 • Jouéco Houten politie of brandweer auto
 • Jouéco Houten dieren puzzel
 • Jouéco Houten stapel raket
 • Jouéco Houten race auto’s
 • Dantoy Tiny Bioplastic auto’s

 

Duurzaam speelgoed 3+ jaar

Voor boven de 3 jaar is er ook genoeg aanbod. Leuk speelgoed om uren mee te spelen en de fantasie de vrije loop te laten.

 • Jouéco Politiebureau in een koffertje
 • Jouéco Brandweerkazerne in een koffertje
 • Jouéco Gereedschapsgordel met gereedschap van hout
 • Jouéco Tandarts speelset in tas

 

Wat zijn merken die duurzame houten speelgoed en milieuvriendelijk speelgoed verkopen?

Er zijn natuurlijk tal van duurzame houten speelgoed merken, maar die hier worden genoemd verkopen wij in onze webshop en in onze Shop in Shop in Zeist.

Hess

Dit is een houten speelgoed merk dan helemaal in Duitsland wordt gefabriceerd. Ze gebruiken alleen lokale houtsoorten. Dat is hout van de Beuk en van de Esdoorn. Ze zitten al 25 jaar in het Erzgebergte. De materialen zijn milieuvriendelijk en ook het productieproces is milieuvriendelijk. De verf en lak is op waterbasis, niet giftig en spuugvast.

Dantoy

Is een Deens speelgoed merk dat gespecialiseerd is in hoogwaardig kunststof plastic speelgoed. In 2010 hebben ze het Scandinavische duurzaamheidskeurmerk gekregen. (Nordic Swan Ecolabel) Dit label garandeert dat het speelgoed dat ze verkopen vrij is van BPA, parfum en hormoonverstorende stoffen. Het speelgoed wordt gemaakt met zo min mogelijke belasting voor het milieu.

Jouéco

Is een Nederlands speelgoed merk maar is gebaseerd op het Franse woord ‘jouer’ dat ‘spelen’ betekend en het woord ‘eco’. Speelgoed van goede kwaliteit gemaakt van verantwoord hout. Het speelgoed heeft vrolijke kleuren en mooi afgewerkt. Leerzaam speelgoed dat tegen een stootje kan en de motorische en creatieve ontwikkeling van baby’s en kinderen stimuleert.

Oskar & Ellen

Dit is een merk dat in Zweden wordt ontworpen. Daar wordt het niet gemaakt. In de Filippijnen wordt het handgemaakt door vrouwen van middelbare leeftijd. Ze worden in kleine oplages gemaakt en Fairtrade. De artikelen worden met zorg gemaakt, met de hand en daarom zijn de producten uniek!

De waardering van www.boetiekuniek.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 10.0/10 gebaseerd op 3 reviews.